Hegedűs Józsefné

Hegedűs Józsefné

Sokan kérdezősködtek községünkben, ki lesz a következő riportalanyom. Amikor elárultam kivétel nélkül egy véleményen volt mindenki: róla csak jót írj, mert ő nagyon jó ember! Azt hiszem ez a mondattöredék tökéletesen jellemzi Hegedűs Józsefné életútját!

Nyírszőlősön született, s végezte általános iskolai tanulmányait. 1961-ben szerezte meg az érettségit a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Még ez évben Tiszabercelre került, mint képesítés nélküli nevelő. A tanárképző főiskolát Egerben végezte levelező tagozaton orosz-magyar szakon. 2001-ben lesz éppen 40 éve, hogy községünkben bővíti az általános iskolás nebulók ismereteit.

- Sosem gondolt arra az elmúlt 40 év alatt, hogy rosszul választott pályát?

- Minden szakmának megvan a maga szépsége és persze a hátránya. Én úgy gondolom a tanári hivatás sem nem rosszabb, sem nem jobb, mint bármilyen más hivatás. Szeretem ezt csinálni. Ha újra kezdhetném, akkor sem döntenék másképp!

- Milyen kellemes és kevésbé feledhetetlen élményei voltak pályafutása során?

- Nagyon sok kellemes és persze kellemetlen élményem volt. A kellemetlenekre kevésbé szívesen emlékszem, bár hál Istennek ezekből van kevesebb. Nagy öröm volt számomra, amikor az oroszos tanulóim országos verseny keretében eljutottak Csillebércre, vagy amikor a magyarosok Kazinczy díjjal térhettek haza.

- Ha már megemlítette az orosz nyelvet, eléggé háttérbe szorult mostanában ez a nyelv a nyugatiakkal szemben!

- Valóban mindenki inkább angolt és németet szeretne tanulni. Bontott csoportokban azonban még mindig tanítjuk a gyerekeket.

- Járt valaha eredeti orosz nyelvterületen?

- Egy továbbképzés alkalmával több nyelvszakos kollégával egy hónapot töltöttünk Leningrádban, még az akkori Szovjetunióban.

- Ha ötös találata lenne a lottón, változtatna eddigi életritmusán?

- Jobban belegondolva nem hiszen, hogy menne nekem. Reggel valószínűleg ugyanúgy venném a táskám és indulnék dolgozni, mint ahogy azt tettem az elmúlt negyven év során. Szerintem sokan így lennének ezzel. Egyébként pedig nem áll fenn ennek a veszélye, hiszen nem lottózom.

- Ha a lottóhoz akkor nem is, de minden máshoz további sok sikert kívánok. Köszönöm a beszélgetést.