Natkó László

2001-ben éppen 75 éve, hogy községünkben megalakult az önkéntes tűzoltószövetség. Az elmúlt évek során nagyon sokat fejlődtek, rengeteg problémával küszködtek és persze nagyszerű sikereket értek el. Ezen apropó kapcsán beszélgettem a Tiszaberceli Önkéntes Tűzoltószövetség parancsnokával, Natkó László-val.

- Hogyan került kapcsolatba a szövetséggel?

- Szülőfalumban Gáván ismerkedtem meg gyermekfejjel a tüzoltósággal. Itt igen jó csapat volt, országrészi versenyeket nyertek meg a gávai tűzoltók. Kölyökként odacsapódtam, amikor a versenyek voltak.

- Milyen módszerrel dolgoztak a versenyeken akkoriban?

- A lényeg az, hogy volt egy 400-as motor és akkor még száraz szerelés folyt. Az egész folyamat gyakorlatilag annyiból áll, hogy a szivattyút be kellet üzemelni, a szívórész kútba helyezni és a 75-ös vagy az 52-es tömlőt ki kellett húzni.

Amikor kiértél a két sugárcsővel azt az időt mérték. Víz nem folyt rajta, jöttek végig a vizsgabiztosok és nézték, hogy meg van e tekeredve, mert az hibapontot ért. A versenyeket egy kicsit befolyásolták általában az nyerte meg a versenyt, ahol rendezték.

- A versenyeken kívül milyen célja volt a szövetségnek?

- A célja az, hogy a helyi erőket mozgósítsa, a tűzeseteknél, illetve katasztrófahelyzetekben segítsen. Az önkéntes mozgalmakat szélesítették, mert annak idején minden központilag akartak elintézni a régi rendszerben. Ez egyfajta hiánypótlást jelentett, az állami tűzoltóságnál lévő hiányosságokat akarták az önkéntesekkel pótolni.

Régen a gazdák összeálltak, amikor aratás volt és ügyeletet tartottak. Akkor a szertárban volt egy lovasszekér, rajta a vizes tartály és ahol az élet (így hívták a búzát) meggyúlt, akkor gyorsan odamentek és eloltották.

Tulajdonképpen így indult az egész mozgalom. A helyi gazdák és a helyi iparosok összeadták a felszerelésre valót. Bercelen is 1926-ban vették meg azt a kézi hajtású fecskendőt, amely most van felújítás alatt. Idővel, főleg a háború után jöttek a motoros fecskendők.

Jelen pillanatban a csapatlétszám 60 fő körül van. Fiatalítani kellene, mert most nem úgy van mint a tsz időben, hogy kiadták a parancsot: holnap tűzoltó verseny van. Az volt a szerencsénk hogy a csapat magja megvolt. Abban az időben vettem át, amikor a csapat még nem volt szétesve. Farkas Dániel igen jól felkészítette őket amikor parancsnok volt. A gond csak az volt, hogy a szivattyú olyan rossz állapotban volt hogy nem lehetet versenyen indulni, mert a vizet nagyon nehezen vette fel. Kopott volt a motorja. Ezáltal mindig az utolsó helyen kullogott a csapat.

Véletlenül akadtam rá egy új 800-as szivattyúra, amelyet a megyei tanács küldött a komphoz, hogy azzal mossák. A szerelési szisztémánk igen jó volt, így jó eredményt értünk el. Az egycsapatos versenyzést felváltotta a többcsapatos. Ahány kategória volt, abban mind indultunk.

- Milyen kapcsolatban állnak az Országos Tűzoltószövetséggel és hogyan értékelik, vagy támogatják az Önök munkáját?

- Gyakorlatilag nekünk az a feladatunk, hogy a tüzet megállítsuk. És a hivatásosoknak segítünk ha kell, de tulajdonképpen amikor ők kiérnek akkor a tűznek a további oltása az ő feladatuk. Az utóbbi időben jobban odafigyelnek a munka értékelésére. Ennek a honorálása jelképes. Igyekeznek anyagilag a csapatokat támogatni. Pályázatokkal, amit a tűzoltószövetség támogat több 100.000 Ft-hoz hozzá lehet jutni, de ennek felhasználása nagyon kötött.

Pályázni főleg olyan felszerelésekre lehet amely a tűz oltását szolgálja. Az utóbbi időben mióta a csapat jobban szerepel mi is adtunk be pályázatot, volt hogy 450.000 Ft-ot nyertünk. Az éven csak 100.000 Ft-ot kaptunk, abból vettük a tömlőt.

- Milyen korszerűsítéseket szeretnének a jövőben megvalósítani?

- A jövő az lenne, hogy járművel megerősítenénk a tűzoltóságot, de ennek nagyon nagy az anyagi vonzata. Jelen pillanatban ezt az utánfutós megoldással tudjuk megoldani. Inkább a védőfelszerelések korszerűsítése felé próbálunk mozdulni. Januárban szeretnénk csinálni egy tűzoltóbált. Abból egy kis pénz megpróbálunk összehozni, hogy nem terheljük az önkormányzatot. Nagyon sok segítséget kapunk a vállalkozóktól is.

- Az elmúlt évek során milyen riasztásokhoz kellet kivonulniuk?

- A vonulási számok évről évre emelkednek a tiszai árvizek gyakorisága, töltésszivárgás miatt. Szivattyúztuk az átfolyt vizet. 4-5 tüzeset van évente. Kazaltűz, lakástűz, avartűz száraz időszakban.

- Általában mire kiérnek a hivatásosok, mi már eloltjuk, nekik csak a kár nagysága, a tűz okának megállapítása a feladatuk.

- Szeretnénk elérni, hogy községünkben mindenki biztonságban tudhassa megszerzett vagyonát és ne kelljen különböző, emberek által megfékezhető katasztrófáktól tartaniuk.

- Köszönöm a beszélgetést! További sok sikert és riasztás mentes éveket kívánok!