Orosz Balázs

Orosz Balázs

Már a lakásba lépve feltűnt, hogy ez ezermesterrel van dolgom. A lépcsőfeljáró korlátja a szobában a televízió-állvány mind-mind ügyes kezek munkáját dicséri. És akkor még számtalan olyan dolgot nem is említettem, amire Balázs bácsi méltán büszke lehetne. Persze ahhoz, hogy valaki ilyen művészi szinten űzze az ezermester szakmát rengeteg tanulásra és gyakorlásra van szükség.

- Balázs bácsi -. vagy ahogy közismertebb néven nevezik Balu-bá hogyan vált ezermesterré?

- Én Tiszabercelen születtem és itt is nevelkedtem. Eközben indult be a termelőszövetkezet, ahol rengeteg gép dolgozott és köztudottan azokat javítani is kellett. Ezért döntöttem a gépszerelő szakma elsajátítása mellett, mert úgy gondoltam erre mindig szükség lehet. Így az általános iskola elvégzése után 3 évig Tiszavasváriban tanultam a gépszerelő szakmát. Ezt követően a MEZŐGÉP-nél kezdtem el dolgozni, lakatos, hegesztő és kovács munkakörben. 10 évig jártam be Nyíregyházára, melynek mintegy felét minőség-ellenőrként töltöttem le. Ott felajánlottak nekem egy munkáslakást, de én mindenképpen Tiszabercelen szerettem volna letelepedni. Így azt a lakást nem fogadtam el és itthon kezdtünk el építkezni. Később a 2 gyerek mellett már teher volt a bejárás. Így hazajöttem a termelőszövetkezet állattenyésztő telepére dolgozni, mint tmk. (tervszerű megelőző karbantartás) csoportvezető. Itt aztán a vízvezeték-szereléstől a villanyszerelésig mindent csinálnunk kellett.

- Ezek után már senki nem csodálkozhat, hogy Balu-bá került az általános iskolába karbantartónak.

- Egy kicsit bonyolultabb volt ez. A szomszédom Kerekes Imre bácsi amikor nyugdíjba ment felajánlotta, hogy pályázzam meg ezt az állást. Eleinte összetettebb volt ez a feladat, hiszen amikor még szénfűtés volt, reggel 4 órakor kezdtem a fűtést, és kettőkor fejeztem be. A karbantartási munkák mellett napi 20-25 talicska salakot is ki kellett hordanom. Amióta gázfűtés van, lényegesen egyszerűbb a feladatom.

- A három munkahely közül melyiket találta a legérdekesebbnek, legszebbnek?

- Én mind a hármat nagyon szerettem és szeretem. Érdekes volt a MEZŐGÉP-nél, mert ott teljesítményben dolgoztunk és a rengeteg munka mellett sok tapasztalatot is szerezhettem. Az állattenyésztő telepnek is megolt a szépsége, hiszen én nagyon szeretem az állatokat és itt roppant sok munka adódott velük kapcsolatban. Az önitatók szerelésétől, a patkolásig mindent megtanultam. Persze az általános iskolát kedvelem a legjobban, hiszen most itt dolgozom. A gyerekekkel nagyon jól megértem magam és azt hiszem ők is kedvelnek engem. Ez teljesen nyilvánvaló, hiszen a Balu-bá megszólítás már fogalommá vált a fiatalok körében.<br>
Végül is itt már 10 éve dolgozom és ezidő alatt rengeteg gyerek végezte el az általános iskolát.

- Volt az iskolában olyan munka, aminek megoldása problémát jelentett?

- Azt hiszem nem nagyon volt ilyen. Pedig itt is a csempézéstől, a fűnyíráson át az üvegezésig mindent meg kell csinálni. Most éppen a tornaterem teteje ázik be és azt fogom szigetelni. Amit csak lehet megpróbálok megoldani.

- Szabadidejében mivel foglalkozik Balázs bácsi?

- Hú, ez nagyon nehéz kérdés. Azért nehéz, mert munkaidő után nem szabadidő következik, hanem egy második műszak, ugyanis itthon fizetés-kiegészítésként szarvasmarhákat tartok és ezeknek az ellátása sok időmet leköti.

- Azért az unokákra csak marad egy kis idő?

- Arra mindig. Ez az igazi kikapcsolódás számomra, amikor nálunk van az unoka és játszhatunk vele. Remélem hamarosan több is fogja követni, hiszen akkor érzem legjobban magam, akkor kapcsolódok ki igazán, ha a családom körében lehetek.