Tarjányiné Dr.Jedlicska Ilona

Úgy gondolom, egy közismert emberrel riportot készíteni mindig hálás feladat. Bár sok nehézséget rejt magában, hiszen egy mindenki által jól ismert emberről nehéz új és érdekes dolgokat megtudni. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor az egészségügyi intézmények új vezetőjével Tarjányiné Dr.Jedlicska Ilonával beszélgettem.

Azt hiszem a doktornőtől ismertebb ember nem sok van községünkben, mégis sok érdekességet tudtam meg róla. 1947. augusztus 17-én született Edelényben. Édesanyja Rákos Zsuzsanna édesapja Jedlicska László.

Mivel édesapja katonatiszt volt és átvezényelték Nyírtelekre, ezért a doktornő általános iskolai tanulmányait már itt végezte. Középiskolába a nyíregyházi Zrinyi Ilona Gimnáziumba járt, ahol 1965-ben érettségizett. Ezután Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán tanult tovább, majd 1971-ben általános orvosi diplomát szerzett.

Az egyetem után 1974-ig Nyírtelek Görögszállás körzetben dolgozott körzeti orvosi munkakörben, s 1974. január 15-től Tiszabercel községben körzeti orvos. Innentől kezdve pedig élete már a szemünk előtt zajlik. Munkája során elengedhetetlen a szakmai felkészültségének állandó szintentartása, nagy hangsúlyt fektet az önképzésre, rendszeresen jár szakmai továbbképzésre, 1985-ben szakvizsgázott általános orvostanból. Véleménye szerint az elmúlt évek alatt sokat fejlődött az egészségügy. Az emberek is jobban foglalkoznak a higiéniával, az egészséges életvitellel, s minden család ismeri a lázmérés és lázcsillapítás technikáit.

A doktornő szerint nagy előny, hogy több éve községünkben dolgozik, hiszen szinte minden lakos betegségeit, allergiáit, érzékeny szerveit ismeri. Ha beteghez hívják, már tudja, hogy csak idegi alapon, vagy egyéb ok miatt történt a rosszullét. Az én generációm az ő gondos és odaadó orvosi ellátása mellett nevelkedett fel, de kívánom hogy még a következő nemzedék receptjein is a Tarjányiné Dr.Jedlicska Ilona név szerepeljen.