VI. Mezőgazdasági Napok a Szakiskolában

A rendezvényre érkezőket szalmabálából épített, nemzeti színű vászonnal és virággal feldíszített alak köszöntötte. Sok újdonság jelent meg a két napon. Április 29-én az elhangzott köszöntő után a tanulók szokásos műsorát a tiszaberceli asszonykórus és a mezőkeresztesi férfikórus követte. Mindhárom fellépő műsorát a közönség ütemes tapsa kísérte. Látványos volt a kórusok egyen öltözéke is.', 'A „VI. Tiszaberceli Mezőgazdasági Napokat” dr. Szilágyi Dénes a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Személye volt a legilletékesebb erre, hiszen Ő maga is gazdálkodó, ismeri a mezőgazdaságban dolgozók gondjait. A megnyitót követően a megye legnevesebb szakemberei tartottak előadásokat. Demendi László az FVM hivatalvezetője „Az agrárszabályozás aktuális kérdései 2005-ben”, Bíró Miklós az Agrárkamara általános alelnöke „A francia mezőgazdaságról”, Dr. Szőke Lajos a Növény és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója „Változások a növényvédelem gyakorlatában az EU csatlakozást követően” címmel tartott előadást.

A megnyitásra teljesen megtelt az iskola ebédlője az érdeklődőkkel. Korábbi évekkel ellentétben az előadások után is nagyobb volt az érdeklődés. Még a legutolsó előadásra is volt kellő számú érdeklődő, amit Kiss László agrárkamarai tanácsadó tartott a „2005. évi területalapú támogatással kapcsolatos aktuális felhasználási lehetőségekről”. Az előadásokat bemutatók követték. Erre az alkalomra készült el egy kerti tó, amit az iskola dolgozói és tanulói készítettek Varga Lajos irányításával. Meg lehetett nézni az iskola épületét díszítő balkon ládák csepegtető öntözőberendezését. A tanüzem egész területére be lehetett menni ezen a napon. Az érdeklődők megtekinthették az 1000 m2-es Filclair automata növényházat, ahol a legmodernebb talajnélküli tápoldatos paradicsomtermesztés látható. Bemutatásra került a növényházban berendezett vegetációs fűtés és gördíthető asztalrendszer. A sok kiállító a tornacsarnokban helyezkedett el.

Újdonság volt a traktoros vetélkedő és a megye általános iskoláinak kiírt rajzpályázat. A traktoros vetélkedő első helyezettje a baktalórántházi Nagy István lett és kapta meg a 7.000 Ft-os virágvásárlási utalványt. Második a szintén baktalórántházi Villás Gábor volt, aki 5.000 Ft-os virágvásárlási utalványt kapott. Végre a harmadik díjat tiszaberceli lakos, Szilágyi Gábor kapta a 3.000 Ft-os utalvánnyal. A versenyzők a díjak mellé névre szóló 2000-es évjáratú palackozott „Tokaji Édes Szamorodnit” kaptak.

A rajzpályázatot „Álmodtam egy kertet” címmel hirdettük meg, hogy ezzel szerettessük meg a kertész szakmát, valamint segítsük a beiskolázást. Nagyon sikeresnek mondható a pályázat, hiszen 31 általános iskolából 380 pályamunka érkezett, ezeket a tornacsarnokban mutattuk be.

Az eredményhirdetés szombaton délelőtt 11.00 órakor a „Tiszaberceli Asszonykórus” és a tanulók műsora után volt.

Helyezettek:

Díj az 1-4 osztály kategóriában Virágtál volt.

I. Esze Géza 4. osztályos 5.000 Ft Eötvös József Általános Iskola Vásárosnamény

II. Zsatku Réka 1. osztályos 4.000 Ft Képes Géza Általános Iskola Mátészalka

III. Kakuk Renáta 3. osztályos 3.000 Ft Általános Iskola Nagydobos

Díj az 5-8 osztály kategóriában Virágutalvány

I. Magyar Zsófia 8. osztályos 10.000 Ft Reguly Antal Általános Iskola Bakta-lórántháza

II. Aranyosi Dóra 7. osztályos 7.000 Ft Hunyadi Mátyás Általános Iskola Nyíregyháza

III. Erdei Szabina 6. osztályos 5.000 Ft Kossuth Lajos Általános Iskola Nyírgyulaj

A NYÍRERDŐ RT. A traktoros vetélkedő és a rajzpályázat első helyezettjeinek különdíjat ajánlott fel. A különdíj a Nyírerdő Rt. erdeiben kitermelt fából készült fatégely volt, amiben egy edényben szinte az ezeken a területeken található akácokból gyűjtött virágméz volt.

Az eredményhirdetést követő virágkötészeti bemutató elsősorban arról szólt, hogy a rajzpályázat első helyezettjének Wagner Ferenc virágkötő vezetésével virágtálak készüljenek. A helyezettek az első sorból figyelték a virágtáluk összeállítását.A kétnapos rendezvény látogatottságát nagyban elősegítette Zsíros Antalné szervező munkája, aki a helyi és a környező községek „Nyugdíjas Egyesületeit” meghívta erre a két napra.

A következő évben újból szeretnénk megrendezni a mezőgazdasági napot. Ötleteket, az igények jelzését várjuk a lakosságtól.

Fekete Béla
igazgató