Vásártéri jubileum

A tiszaberceli Tiszamenti Lovasklubnak és ebben nagyrészt a Kolozsi családnak köszönhetően 2004. Pünkösd vasárnapján is a tiszaberceli Vásártéren randevúztak a lovas sportok és a lovas hagyományok szerelmesei. Bár az időjárás félig-meddig fogadta kegyeibe a rendezőket, hiszen a nagy erejű szél sokak kedvét vette el attól, hogy a nap folyamán végig a program mellett döntsenek. Mégis elmondhatjuk, hogy az elmúlt évekhez képest többen jöttek el Tiszabercelre.', 'Ideális pálya és körülmények fogadták a lovasokat, de a családok és gyerekek, akik ide látogattak egy nagyon kellemes napot tölthettek el együtt.

A rendezvény fővédnöke Dr. Hanusz Árpád volt, aki a Falusi Turizmus Országos alelnöke, a Lovasturizmus Észak-Alföldi Régiójának elnöke. Ahogyan az elmúlt évben, úgy az idén is minisztert köszönthettünk rendezvényünkön, mivel a Kisvárdai Holocaust megemlékezésre tartó Juhász Ferenc honvédelmi miniszter megállt Tiszabercelen is, és tiszteletét tette a nagy hagyományoknak örvendő lovasnapon. Meghívott vendégeink közül Petrika Ibolya, Tajthy Péter is tiszteletét tette az eseményen, majd Dr. Karakó László országgyűlési képviselőnk, Gávavencsellő nagyközség polgármestere is megérkezett, így elmondhatjuk, hogy nem csak közérdeklődésre, de térségünk meghatározó személyeinek érdeklődésére is számot tartott ez az esemény.

A szokásoknak megfelelően B1, B2 és B3-as díjugrató zajlott a nap folyamán, amelyet az ünnepélyes köszöntő, majd ezt követően a Tiszaberceli Nyugdíjasok Egyesületének műsora tarkított. Olyan színfoltja volt a napnak a lovas divatbemutató, amely felkeltette azok érdeklődését is, akik egyébként nem a lovas programok, hanem a család miatt látogattak el hozzánk. Remek szórakozást nyújtott a Lovaskirály választása is, érdekes eredményt hozott a pontgyűjtő, a székfoglaló és a lángos evő verseny pedig olyan kuriózum, amelyen jót szórakozhatott a nagyérdemű. Az idén a Pünkösdi Lovaskirály Karasszon Dániel lett, a Kishortobágy Sportegyesület lovasa, aki nagy megelégedéssel szólt nem csak a szervezésről, de arról a számtalan ajándékról is, amelyet a szponzorok ajánlottak fel a Lovas Királynak.

Óriási gyerek sereg gyűlt össze a pályára a malac-, a kecske- és csirkefogó versenyre, s a nagy lelkesedés sajnos néhány csirke utolsó szereplését is jelentette ez alkalommal. Az A1-es díjugrató verseny bár szép számú közönséget vonzott nevező annál kevesebb volt, és érdekessége hogy ez a verseny már olyan teljesítményt követel meg, amit a nap végére egyetlen lovas sem tudott maradéktalanul teljesíteni, hiszen a nevezők közül senki sem teljesítette hibátlanul a megépített pályát. Persze, ha nem szerveznek ránk, akkor bizonyára valódi A teljesítményű lovakat láthatunk, de azt hiszem, hogy aki itt volt az jól szórakozott és bizonyára hiányzott volna neki ez az esemény az elmúlt évek tükrében. Különös színfoltja volt ennek a napnak a Kolozsi család által készítetett kedvesség, hiszen a jubileumi V. alkalommal valamennyien - rendezők és vendégek, lovasok és segítőik, edzők és lovászok - egy-egy, az V. jubileumi Pünkösdi Lovasnapra készítetett és felcímkézett Tokaji borral távozhatott, a hölgyek pedig egy-egy szál rózsával lettek meglepve. Ez olyan színfoltja volt az eseménynek, amelyet máig emlegetnek a lovasok. A nap idén is a tombolasorsolással végződött, ahol egy 1 éves Kisbéri-félvér csikó került a tombola fődíjaként kisorsolásra. Ennek Kotrányi Józsefék örülhettek a gigászi csata végén, hiszen a fődíj sorsolásakor másodszori szelvényt kellett húzni, mivel az elsőre senki nem jelentkezett.„Ha Pünkösd és Lovasnap, akkor Tiszabercel”- hangzott el többször is a nap folyamán ez a mondat. Reméljük jövőre is így lesz.